Cocopeat (Kokopit) Nedir? 

Cocopeat (Kokopit), Hindistan cevizi kabukları ve liflerinin kıyılarak elde edilen bir toprak türevidir. Substrattır. Bu toprak yerine kullanılabilen malzeme anlamına gelmektedir.

1990’lı yıllardan beri toprağın verimsiz ya da az olduğu alanlarda, modern tarım seralarında, çiçekçilik ya da fidan üretiminde kullanılmaktadır. 

Hindistan cevizi lifinden üretilen bu ürünün yapılış evresi şu şekilde gerçekleşir. Toplanan Hindistan cevizi kabukları suda bekletildikten sonra tozu uzun liflerden ayrıştırılır. Birkaç kez tekraranan bu işlem sonrasında güneşte kurutulan lifler pres makinelerince sıkıştırılarak bloklar haline getirilir ve ülkesinden ihraç edilir.

Doğal pH oranı 5,5-6,4 arasında olan cocopeat, tohum süğdürme, çelikten büyütme, saksı bitkileri için ideal yaşam alanı oluşturmaktadır. bahcemax.com da olduğuğu gibi genellikle sıkıştırılmış vaziyette pazara sürülen cocopeat ürünü su ile temasında 6-9 kata kadar hacmi genişleyebilir. 

Su, gübre vb besinlerin kök düzeyinde tutunmalarını sağlarken ihtiyaç hasıl olduğunda bitkiyi bu doğal depodan besler. Hafif ve gevşek yapısı sayesinde optimum kök salma ve serpilme imkanı yaratır. Uzun ömürlü ve ekonomiktir su zaiyatından ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. %30 hava %70 su ve besin tutma kapasitesine sahip bir substrattır.

Pratik  Faydaları

1- Bulunduğu yerde su ve hava dağılımı denk olur.

2- Köklerin eşit dağılımını sağlar.

3- Bulunduğu alanı su ve havayla genişleyerek doldurma.

4- Uzun ömürlü ve yeniden kullanabilme imkanı sağlar

5- Tümüyle organik olduğu için tabiata karışımı kolaydır.

6- İçinde yetiştirilen bitki diğerlerine göre daha sağlıklılıdır. 

Saksılarınızı ağırlaştıran, sertleşerek ya da donarak bitkilerinizi sıkıştıran sıradan toprak yerine bitkileriniz için en ideal ortamı hazırlayan ve sürekli besleyen cocopeat kullanmanızı bahcemax.com olarak tavsiye etmekteyiz. Ne çok sıkı ne çok gevşek olarak saksılarınıza yerleştirebilir; mevsimlik bitkilerinizin miadı dolduğunda çok fazla uğraş gerektirmeden yeni bir bitki dikebilmenize de olanak sağlar.

Makalemizde bahsi geçen toprak türevi torf toprağının çeşitli hacimlerdeki paketlenmiş ürünleri bahcemax.com adresinden temin edebilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Perlit