Bawaajige Nagwaagan

Kuzey Amerika yerlilerinin inanışında yer alan, tam çevirisi rüya tuzağı olan, modern tabiriyle dreamcatcher yani Düşkapanı ya da rüya yakalayan şeklinde ülkemiz hediyeleşme ve ev dekorasyonu kültüründe de yer etmiş süs eşyasıdır. Orjinal ismi Bawaajige Nagwaagan'dır.

Kızılderililerin  inanışına göre kötü rüyalarla insanlara eziyet eden kötü ruhları ya da yaratıklar için kurgulanmış bir tür tuzaktır. Ayrıca kâbusların gerçekleşme ihtimallerini bertaraf ettiğine de inanılmaktadır. Özünde daha çok bebek beşiklerinin üzerinde salınması yeni doğanları koruyacağı, huzurlu uyku uyumasına yardımcı olacağı inancından kaynaklanır.   

Şayet düş kapanı  asılı odada uyuyan kızılderili kâbus görürse ya da kötü ruhlar tarafından rahatsız edilirse o düş kapanının miadı dolmuş demektir ve acilen yakılarak yenisinin yapılması gerekmektedir. Elbette farklı motiflerle... bahcemax.com'da ki düş kapanları Çin malı değildir ve bağımsız kadınların iş gücüyle üretilmiştir. 


Anlamı

Düşkapanlarında bulunan halka ve motifler hayat çemberini ifade etmektedir. Bebeklik, çocukluk, yetişkinlik, yaşlılık gibi hayatın evreleri sözkonusu. Bir örümcek ağı gibi iç içe geçmiş düğümler ise hayatın baştan sona birbirine bağlılığını anlatmaktadır.

Boncuklar, kemikler, kuş tüyü gibi nesneler hayatın kolay geçmesi üzerine temenniler olarak sembolleşerek düş kapanında yer bulmuştur. Özünde kötülüğü uzak tutmak iyilikle yaşamayı hatırlatan bir süs eşyasıdır.

Kızılderili orjinal kullanım şekli çadır tavanından aşağı doğru asılarak kullanılmaktadır. Çadır duvarına yapışık vaziyette de kullanılabilmektedir. Söğüt ağacı dalından yapılmaktadır. 

bahcemax.com'un önerisi, düş kapanlarını sadece ev dekorasyonunda değil, bahçenizde, balkonunuzda ya da terasınızda rüzgâr çanı gibi asarak yaşam alanınızı zenginleştirebileceğiniz yönünde olacaktır. bahcemax.com kendi özgün motif tasarımı ve uğurlu nesne zenginliği ile mekânları güzelleştirmek için üretimini yapmaktadır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Perlit