Perlit


Beyaz, parlak, tane tane yapısı sebebiyle inciye benzetilen ve bu sebeple lantice “perla” kelimesinden türetilmiş perlit doğal volkanik bir malzemedir. Endüstriyel vir çok alanda kullanılan perlit, yoğun nem tutucu ve ısı izolasyonu sağlaması sebebiyle tarımsal faaliyetlerde de  bir toprak türevi olarak ya da toprağa karıştırılarak kullanılmaktadır

Mikroskop altında binlerce gözeneğe sahip olduğu görünen perlitin bu boşlukları bitkinin muhtaç oolduğu besin maddelerini ve nemi depolama görevini üstlenmektedir. Öte taraftan su drenajınına yardımcı olur ve fazla suyun ötelenmesini sağlar. Böylelikle daha sağlıklı, temiz, hastalıksız bitki kökleri oluşturur.

Perlit Üretimi ve Muhteviyatı?

Perlit volkanik bir camdır. Diğer volkanik ürünlerden daha fazla su ihtiva eder. Çeşitli renklerdedir, beyazdan griye ve siyah renge sahip olabilirler. Bahcemax.com adresinde yıkanmış perlit paketlerinde beyaz renktedir. Perlit çıkarıldığında koyu rekli ve oldukça ağır bir malzemedir. 1000 °C dereceye kadar ısıtılır ve ihtiva ettiği mineralleri açığa çıkarırken içerisindeki suyu salarak ortalama 12 kat genişlemesine ve sıkışan hava ise gözenekli hale gelmesine sebep olur. Artık daha hafiftir. Zaman ve iklim perliti aşındırmaz ya da çürüme ve daralma gerçekleştirmez. Sterildir. PH seviyesi 6,6-7,5 aralığında ve doğal minerallerle zengin kimyasal bileşimi ise çok yönlüdür. 

SiO2H(% 70-75), AlOH(% 12-15) , NaOH(% 3-4), KOH(% 3-5), FeOH(% 0.5-2), MgOH(% 0.2-0.7), CaOH(% 0.5-1.5) bahcemax.com da satılan bu ürün tüm testleri yapılmış ve sertifikaları mevcut volkanik malzeme genişletme ocaklarından temin edilmiştir.

Hobi Bahçenizde Perlit Kullanımı

Uygulama alanınız bahçeniz veya saksınız olmasının önemi yok. Torf ve saksı toprağınızla oluşturduğunuz harman içerisine eşit oranda ekleyebilirsiniz. Estetik görüntü oluşturması için toprak yüzeyini de perlitle örtebilirsiniz bu kadar basit. Sessiz dostunuz bitkinizin yaşam alanı olan toprağın parçası haline getirdiğiniz perlit bitkilerinizin gelişimine gözle görülür derecede fayda sağlayacaktır. En önemlisi su drenajıdır. Doğal filtreleme sistemi olmasının yanı sıra fazla suyun kolayca atılmasını sağlar. Bitkiler için elzem olan nemi tutar ve besinleri hapsederek bitki ihtiyacına göre dengeli hale getirir. Toprağın sıkılaşmasını önler, havalandırma görevi görür ve haşereleri uzak tutar. 

Perlit web sitemiz bahcemax.com adresinde toprak kategorisi altında bulunmaktadır. Bu ürün tamamı yıkanmış, havalandırılmış mantar ya da hastalık barındırmaması için sterilize edilmiştir.

Bu makale bahcemax.com tarafından hazırlanmıştır. Hobi bahçeciliğiyle ilgilenen tüm dostlarımızı bu özgür alana bekleriz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar