Nereden Başlamalı (Bitki Yetiştirme)

 


Nereden Başlamalı (Bitki Yetiştirme)

Bir sessiz dost (bitki) yetiştirmek istiyorsanız ya da zaten sahipseniz onlar için rahat bir ortam oluşturmak size de iyi gelecektir. Çünkü yerini seven bitki serpilerek coşar ve mutlu bir yaşam sürmeye başlar. Sadece bitkiniz değil siz de mutlu olursunuz. Çünkü bitki gelişimini görmek hipofiz bezinin dopamin salgılamasına neden olacak ve tatmin duygusu ile dünyanın en iyi işini yaptığınızı içselleştireceksiniz. 

Buna bağlı olarak üzerinize düşen 4 basit başlığı takip etmeniz yeterli olacaktır

1- Toprak. Uygun bir kök yatağı hazırlamak

2- Besleme. Periyodik sulama ve diğer işlemler

3- Hava. Yeterli rüzgarlanma ve havalandırma

4- Sevgi. Bitkiyi su değil sevgi büyütür


Yetiştirmek istediğimiz bitkinin için ilk önemli başlık topraktır. Çünkü, bitkinin toprağı uygun olmadığı zaman, çevre şartları ne kadar uygun olursa olsun kuruma gerçekleşecektir. Bu sebeple öncelikle bitki toprağı hazırlamak çok önemlidir.

Nitelikli bir kök yatağı hazırlamak için torf toprağı kullanmanızı öneriyoruz. Çürümüş ya da zamanı geçmiş bitkisel artıklarla ve ayrıca eklemeniz geren malzemelerle torf toprağını evde de  yapabilirsiniz ancak bu birkaç ayı bulabilir ve ideal oranları yakalayamayabilirsiniz. Bu sebeple hazır ürünlere yönelmeniz daha mantıklı. bahcemax.com web sitesinde bulabileceğiniz bu toprak türevi bitkiniz için ideal tutunmayı sağlayacak ve köklenmeyi hızlandıracaktır. Havalanmayı ve nemi dengede tutar köklenme aşamasını hızlandırır ayrıca haşere mücadelesinde etkilidir. 


İkinci olarak her canlı gibi bitkilerin de periyodik beslemek gerekir. Bu genellikle su vererek  hallettiğimiz bir uğraş. Tahmin edebileceğiniz gibi bu yeterli olmayacaktır. Bitkinin cinsine göre sulama yapılmalıdır ama diğer taraftan fakirleşen toprağı da beslemek gerekmektedir. Bunun için doğal gübre kullanabilirsiniz. Endüstriyel üretim yapmadığınıza göre saksınızda yanmamış ama havalandırılmış büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ya da solucan gübresini satıcı direktiflerine uyarak kullanabilirsiniz. bahcemax.com doğal gübreler kategorisinde toprağınızı zenginleştirecek dolaylı olarak bitkinizi coşturacak gübre kullanma talimatlarını okuyabilirsiniz.


Toprağımızı saksımıza koyduk, bitkimizi yerleştirdik ve beslemeye başladık, bitti mi? Elbette hayır.  Bitkiler yeterli hava sirkülasyonuna ve kök yataklarının havalandırılmasına ihtiyaç duyar. Bunu kendi başlarına yapamadıkları için sizin yapmanız gerekir.


Ve en önemli başlığımız olan sevgi. Sessiz dostlarımız olan bitkiler çok iyi dinleyicilerdir. Siz ne anlatırsanız can kulağıyla dinler. Ancak tepkilerini, sizin yanınızda olduğunu, sizi dinlediğini biraz geç verirler. Bu birkaç gün alabilir. Ama illaki gösterirler. Büyürler, çiçek açarlar, serpilirler. Sizin sevgiyle her dokunuşunuzu hissederler. Bunu iki aynı bitkiye aynı çevre şartlarını sağlayarak; birine sevgi dolu diğerine ise yokmuş gibi davranarak siz de test edebilirsiniz. Küsen bitkinizi test bitiminde sevgiyle sarılmak şartıyla.


Bitkiniz için yaptığınız her hamle onun bu hayattaki dostluğunuzu uzatacağını asla unutmayın. Toprağına özenmek, havalandırmak, güneşlendirmek, gübrelemek, beslemek, sevgi göstermek v.b. Hatta onu süslemek, toprak yüzeyine çakıl taşları kabuklar deniz kabukları gibi dekoratif nesneler koymak inanın her içten müdahale kendini gösterecektir. bahcemax.com adresinde mutlu bitkilerin yaşamlarını zenginleştiren her şey mevcut. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Perlit