Bir Vivaryuma Nasıl Sahip Olunur?


Bir Vivaryuma Nasıl Sahip Olunur?

Vivaryum evcil hayvanlar için oluşturulmuş yaşam alanıdır demek sanırız en kısa açıklama olacaktır. Bunu örneklemek gerekirse kuş kafesleri vivaryum olarak adlandırılabilir. 

Elbette bizim konumuz hayvanlar değil bitkiler. Yine de bitkilerle donatılmış komplike bir vivaryum bahcemax.com ürünleriyle nasıl oluşturulur bunu inceleyelim.

Vivaryumlar temel olarak 3 aşamadan oluşur. 

1- Hazne: Genel davranış vivaryumların daha geniş olmaları yönünde şekillenmiştir. En az bir kenarı şeffaf ve bitkilere müdahale edebiliyor olmamızı sağlayan açıklık olmalıdır


2- Kompozisyon: Bitkilerin yaşayabileceği ortam için vivaryum tabanı 2-4cm ebatındaki dolamit ya da çakıl taşlarıyla döşenmeli; Aktif karbon serpilip üzerine bolca samra toprağı (saksı toprağı) yüklemelidir. Bu toprak içeriğinde torf, doğal yanmamış hayvan gübresi ile toprak zenginleştirilmelidir; perlit veya cüruf gibi  kök gelişimini destekleyen malzemeler de bu toprakta kullanılmalıdır. Bitkileriniz yaşam buldukları iklimsel ortak noktaya sahip olmalıdır. Toprak yüzeyinde ise yer yer çakıl taşı ya da ağaç kabuğu hatta daha estetik olması sebebiyle deniz kabuğu yerleştirilebilir. Bundan sonrası size kalmış, büyükçe bir taş ve eski bir kütük ile kompozisyonunuzu kişiselleştirebilirsiniz.

3- Aydınlatma ve havalandırma: Vivaryumunuz daha büyük ve ağır olarak inşa ettiyseniz mutlaka aydınlatma ve havalandırma kullanmalısınız. Bitkilerinizin gelişimi için hatta minik hayvan dostunuzu vivaryuma eklediyseniz ideal ısı ve ışık kaynağını da sağlamış olmalısınız. bahcemax.com adresinde bu ekipmaları bulabilirsiniz. Bu aşama doğal dünya döngüsünü yapay olarak sağlamakla ilgili olduğu için yönergelere riayet etmelisiniz.

Periyodik bakıma ihtiyaç duyan vivaryumunuzun hemen yanı başında mutlaka minik bahçecilik el aletleriniz, sulama ve temizlik ekipmanınız olmalıdır.

Sessiz dostlarınızı bir vivaryumda seyretmek, onlarla konuşmak, müzik dinletmek, bakımlarını yapmak size sürekli bir overdose dopamin hissi yaratacaktır.

Keyili anlar yaşamanızı dileriz. 


Bu makale bahcemax.com tarafından hazırlanmıştır. Hobi bahçeciliğiyle ilgilenen tüm dostlarımızı bu özgür alana bekleriz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Perlit