Hobi Bahçeciliğinde Ceviz Dikimi


Öncelikle ceviz çelikten* kök salan bir ağaç türü değildir. Saksıda ceviz yetiştirmek istiyorsanız ceviz tohumuna sahip olmanz gerekmektedir. Yani soyulmuş, kurutulmuş bildiğimiz kuruyemişçilerde satılan kabuklu formda olması gerekmektedir. Web sitemiz bahcemax.com da ırkı özenle seçilmiş ceviz tohumlarını bulabilirsiniz. Elbette kuruyemişçiden alınan cevizin süğmesini beklemek hem zaman kaybı hem de tekrar tekrar denemenize sebep olacaktır. Ayrıca döllenme aşaması bilinmediğinden yemesi en zevkli ceviz dikildiğinde acı veya sert kabuklu olma ihtimali de yüksektir. 

Ülkemizde yoğun bir şekilde tüketilen cevizin hem besin değerleri yüksek hem de kabuğu kullanılan bir bitkidir. Bu makalemizde ceviz tohumu dikimi, saksı da ceviz yetiştiriciliği, toprağının hazırlanması, sulaması gibi konularda bilgi vermeyi amaçlamaktayız. 

Ceviz ağacı neredeyse tüm toprak çeşitlerinde ve iklim coğrafya şartlarında yetiştirilebilmektedir. Deniz seviyesinden 2500 metre rakıma kadar geniş yaşama alanına adapte olmuş güçlü bir ağaçtır. Ancak başlangıç aşaması, yani dikimi tohumdan çıkışı ve büyümesi her canlıda olduğu gibi dikkat edilmesi gereken narin zamanlarıdır. bahcemax.com tüm dikim aşamalarında yönergelere uymanızı tavsiye etmektedir.

Ceviz Toprağının Hazırlanışı

Saksınızın ebatına göre aşağıdaki oranlarda toprağınızı hazırlayınız. Ölçü olarak sadece bir kap kullanınız.

Saksı tabanını örtecek adette çakıl taşı

%40 Torf toprağı ya da cocopeat;

%20 Saksı toprağı

%10 Doğal hayvan güvresi

%30 Perlit ya da cüruf

Saksıda Ceviz

bahcemax.com dan temin edeceğiniz ceviz tohumu elinize geçtiğinde kaç adet yetiştirmek istiyorsanız o kadar tohumu 3-4 saat suda bekletmeniz gerekmektedir. Cevizin nemlenmesini sağladıktan sonra 20 cm çaplı derin bir saksının tabanına orta büyüklükte bir sıra taş yerleştirerek üzerine 1 santim toprak karışımınızı ilave edin. Ardından nemli cevizinizi toprağın ortasına yatay şekilde cevizinizi yerleştirin ve cevizi kendi yüksekliği kadar örtecek şekilde gömün. Bu 3-5 santim kalınlıkta olmalıdır. Bolca can suyunu verdikten sonra güneş gören bir alana taşıyınız. Saksı fazla suyunu atacaktır. Periyodik olarak her hafta iklime ve torak kuruluğuna göre 3 günde bir 200ml su vermeyi unutmamanız gerekmektedir. 

Ceviz Fidanı

Saksınızı hazırlayıp beklemeye koyuldunuz. Bitkiniz 20-30 gün içerisinde kenini size gösterecektir. Saksınızda gelişen ve büymeye devam eden bitkiniz 80-100 cm yüksekliğe ulaştığında artık bir fidan haline gelmiş demektir. Bu aşamada ya budama yapmanız ya da yerinden çıkarıp daha büyük saksıya almanız gerekecektir. Şayet aynı saksıda kalırsa bitkinizin büyümesi azalacak hatta kuruyacaktır.

Farklı bir deneysel yöntemi magazinel olarak seyretmek için makale sonundaki videoya bakabilirsiniz.

Ceviz tohumu web sitemiz bahcemax.com adresinde Bitki Ve Tohumlar kategorisi altında bulunmaktadır. Bu ürün özenle seçilmiş bir ceviz ırkıdır. 

Bu makale bahcemax.com tarafından hazırlanmıştır. Hobi bahçeciliğiyle ilgilenen tüm dostlarımızı bu özgür alana bekleriz.

*Çelik: Yetişkin bitkilerin yeni sürgün dallarından kesilerek alınan, üstünde gözeleri bulunan 10-15 cm uzunluğundaki dal kesitleri

VİDEO: 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Perlit